21 Şubat 2013 Perşembe

<. TOPRAKLI BUĞDAY ÇİMİNİN YETİŞTİRİLMESİ.

    A dan Z ye Buğday Çiminin topraklı olarak evde yetiştirilmesi.

   Kanser rahatsızlığına yakalanmış birinin evde yetiştirmesi için oldukça detaylı yazdığım organik hazırlık tarifi. Bu işlem çimlerinizin daha organik ve daha çabuk büyümesine yarayacak  bu benim yazdıklarım kanun değil siz isterseniz yetiştirdiğiniz yere göre kendinize has tekniklerde geliştirebilirsiniz, zaten ilerledikçe kendinize uygun yöntemi bulacağınıza eminim.

GEREKLİ  MALZEMELER.

1-İlk önce organik buğday tedariki ile başlayın, ben ya MM Migros’tan bulamazsam da bu adresten getirtiyorum.  http://cityfarm.com.tr/organik-bakliyat-ve-kuru-gidalar-1/cf-org-bugday-500g.html  

   2- Bunun gibi derin olmayan ortalama 3-5 cm derinliğinde, büyüklüğü size kalmış yeriniz müsaitse ne kadar büyük olursa o kadar çok hasat edersiniz.  Çimleriniz 10 cm uzunluk ve üzerine ulaşmışsa (35 cm x 25 cm) gibi bir kaptan en az 4x20 cc. lik buğday çimi suyu çıkar. Bu ölçülerdeki bir kap sizin 2 günlük ihtiyacınızı giderir. Buğday çiminin 10 günde büyüdüğünü göze alırsak arada boşluk kalmaması için sizin en az  5-6 kap ekmeniz lazım. (Kesmiş bulunup da sıkamadığınız çimleri ağzı kapalı hava almayan kilitli bir torbaya koyup buzdolabının alt gözünde 4-5 gün saklayabilirsiniz.) İlk boşalan kaba çimlendirdiğiniz buğdayları ekmeniz gerekir, her boşalan kaba da aynı işlemi yapıp ekmelisiniz ki son kabınız boşaldığı zaman ilk ektiğiniz kaptaki çimler büyümüş olsun.

3. Kaplarımızı da aldıktan sonra bize en gerekli alet çim sıkma makinesi.

Resimde gördüğünüz bendeki sıkacağın aynısı bu adresten temin edebilirsiniz. 
 http://www.botanikecza.com/index.php

Benim tespit ettiğim yandaki resimdeki manuel sıkacağın Adresleri; İstanbul Kadıköy Göztepe de Zerdeçal Aktar satıyor telefonu 0216 565 62 91  
p=list&k_id=1870&kn=BU%D0DAY+%C7%DDM%DD&pk_id=1864&gclid=CPWHr_fRsrwCFeXKtAodXB4Auw   Ama önce telefonla görüşüp ellerinde olup olmadığını sorarsanız iyi olur.   Bu adresten de izleyip nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.   http://www.youtube.com/watch?v=H0tcYLLpKRU

4. Toprağınıza başlangıç aşamasında koymanız için “ ürününüzün organik ve saf olması amacıyla” organik solucan gübresi almanızı tavsiye ederim, sıvısını alıp püskürterek kullanırsanız daha az kullanmış daha fazla verim almış olursunuz. Tercih sizin, verdiğim siteyi incelerseniz size hangi gübre uygun gelirse onu (sıvı ya da kuru gübre) kullanırsınız. Bu gübrenin kullanılması 10 günlük yetişme süresini 7 güne bile indirebilirsiniz. Solucan gübresini fazla kullanmanızın bitkiye bir zararı dokunmaz bu gübre diğer gübreler gibi bitkiyi yakmaz. Bu solucan gübresini alacağınız adres:  http://www.ekosol.net/urunler/

BUĞDAY ÇİMİ EKİMİNE BAŞLAMA.

1. Aldığınız buğdayı bir kabın içine koyup yıkayın, yıkadığınız buğdayı derin bir kabın içine koyup üzerini 2-3 parmak kadar geçecek şekilde su koyun ve üzerini örtün, 24 saat suda bekletin bu süre sonunda suyu süzün ve şişen buğdaylarınız ekime hazır demektir. Çimlendireceğiniz buğdayın miktarını belirlerken şunu göz önüne alın. Kabınıza koyduğunuz toprağı kapatacak kadar miktarı belirleyin buğdaylar olduk ça  sık olsun fazla sık mı oldu diye düşünmeyin bu ölçü nispetinde buğdayı ıslatırsınız.

2. Önce bulabilirseniz funda toprağı alın, funda toprağı hem ince hem de gübrelidir. Funda toprağı bulamazsanız üzülmeyin çiçekçilerde satılan torbalarda satılan torf denilen toprakta olur. Bu toprağı aldığınız kapların içine 2 cm. kalınlığın da yayın, süzüp bekleyen buğdayı toprağın üzerine sık bir şekilde yayın ve üzerine 1 cm. kalınlığında toprağı buğdayları iyice örtecek kadar yayıp üzerini düz bir şeyle yavaşça bastırın “ekmek tahtası olabilir “ ya da daha doldurmadığınız kabın altı ile de yapabilirsiniz.
     
    Aldığınız solucan gübresi kuru ise ekimi yapmadan önce uygun miktarda toprak ile karıştırın, sıvı ise ekimi yaptıktan sonra bir fıskiye ile (cam sil fıskiyesi gibi) sıvı gübreyi bol miktarda verin. Çim yeterli büyüklüğe gelene kadar sıvı gübreyi 2-3 kez verebilirsiniz diğer zamanlarda normal içme suyu kullanırsınız. Gübreyi toprakla karıştırdı iseniz ekimi yaptıktan sonra içme suyu ile (klorsuz su) ilk can suyunu bol miktar da verin. Sonraki sulamalarınız toprak kurumayacak şekilde günde 2 kez sulaya bilirsiniz. Ben sulamak için nalburlarda satılan resimdeki püskürtme kabından almıştım içine yeterince su koyduktan sonra üstten 20-25 kez pompalıyorum düğmesine bastıkça o kendisi püskürtüyor elim yorulmuyor size de tavsiye ederim.

Bu ekimi tüm kaplara aynı gün yapmayın 2 şer gün ara vererek ekin ki siz hasat ettikçe diğer kaptakiler sıra ile büyürler. 
   
     Buğday çimlerinin en verimli yetişme ortamı 22 ila 27 derece arasıdır. 22 derecenin altında büyümesi çok yavaşlar. 27 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise çimler sararmaya başlar. Işıklı bir ortam olması lazım, eğer bu mümkün değilse ekilen her kabın üzerine birer ampul konulup sürekli yanması sağlanırsa gelişmesi sağlıklı olur. Çimler en az 10 cm olana kadar uzaması gerekir. 10 cm ve üzerinde hasat edebilirsiniz. Çimleri kestiğiniz anda sıkmaya başlarsanız istediğiniz miktar çim suyu çıktıktan sonra kalan çimlerin toprakta kalması sağlanmış olur. Çimler hasat edildikten sonra toprak ile kökler bir birine kaynaşmış şekilde göreceksiniz kalan toprağı köklerin içinden ayıklayabildiğiniz kadar toprağı kurtarın yeni ekeceğiniz kaba yeni toprakla karıştırarak kullana bilirsiniz. Tekrar gübrelemeyi unutmayın.

     Günlük içmeniz gereken çim suyu yemekten yarım saat önce aç karnına sabah 20 cc, akşam yatmadan önce yine mümkün olduğu kadar aç olarak yine 20-30 cc içmeniz gerekir. Bu miktarı nasıl belirleyeceğim derseniz, eczaneden alacağınız bir (Büyük boy) şırınga ile belirleyebilirsiniz. Eczaneye gitmişken 20-30 cc lik vidalı kapaklı, krem kapları var bunlardan birkaç adet alırsanız fazla sıktığınız çim suyunu içine koyup derin dondurucuda dondurup daha sonra da kullanabilirsiniz 2-3 gün değerini kaybetmeden donmuş bir şekilde bekletebilirsiniz. Yalnız sıkar sıkmaz derin dondurucuya koymalısınız. 
Normalde sıkılan çim suyunun 3 saatin sonunda içinde bulunan tüm faydalı vitamin ve enzimlerin yok olduğu saptanmıştır. Bu sıkılan çim suyu evlerdeki derin dondurucuda değil de şok dondurucularda soğutulmuş olsa değerini yitirmeden 7-8 gün derin dondurucuda bekletilebiliyor. 
Şimdilik aklıma gelenler bunlar eksik kalan yerler varsa sorabilirsiniz.

Dert de derman da Allah’ tan tüm hastalarımıza acil şifalar dilerim.

1 yorum:

  1. Merhaba,

    Ben ekim yaptığınız tepsiden bir türlü bulamadım. Sadece bir web sitesinde set olarak satılıyor, toprak, tohum, sıkma makinası vs birlikte onun da fiyatı fazla geldi. Siz nerden temin ettiniz?

    YanıtlaSil